Att låna pengar kan vara dyrt och om du regelbundet lånar pengar så kan uppläggningsavgifter, räntor och aviavgifter kosta dig åtskilliga tusen varje år. Dessa lånerelaterade kostnader kan vara skillnaden mellan en ordnad ekonomi och en ekonomi där det aldrig finns tillräckligt med pengar. Turligt nog så kan man nästan eliminera denna typ av kostnader helt genom att planera för framtiden istället för att bara reagera på de problem som uppstår. Alla kan minska hur mycket denna typ av kostnader kostar varje månad.

pengarDet spelar ingen roll om du har en ordnad ekonomi för tillfället eller om du regelbundet måste använda dig av Sms-lån och andra typer av snabblån. Alla bör planera för framtiden så att kan minimera denna typ av kostnader och förebygga att de påverkar deras privatekonomi på ett negativt sätt.

På denna sida kommer vi att gå igen vad du kan göra för att sänka dina lånerelaterad kostnader.  Jag rekommenderar att du läser min artikel om hur man tar grupplån för att spara pengar.

Ta dig alltid tid att hitta det billigaste lånet

Om du följer alla steg i denna artikel så kommer du inom några månader förhoppningsvis aldrig behöva ta ett snabblån eller sms-lån igen. Men om du behöver göra det innan de åtgärder vi beskriver här hinner börja ge effekt så är det mycket viktigt att du inte bara ansöker om första bästa lån du hittar utan att du faktiskt tar dig tid att undersöka vilket bolag som är villigt att ge dig det mest förmånliga lånet. De är också mycket viktigt att du inte bara antar att det bolag som var billigast förra gången kommer vara billigast denna gång också. Lånebolagen ändrar sina räntor och sina erbjudanden hela tiden för att konkurrera med varandra.

Det är lätt att tänka att det inte finns mycket pengar att tjäna på att lägga tid på att undersöka vilket bolag som är bäst om man bara vill låna lite pengar. Detta är inte alls sant. Det finns mycket mer pengar  än man tror att tjäna på att jämföra även små lån. Det kan ofta skiljer flera hundralappar i total kostnad mellan olika långivare även om man bara behöver låna lite pengar. Om du t.ex. besöker låna4000.se och läser om de olika lånebolagen där så kan du enkelt se hur stora skillnader det kan finns på ett litet lån.

Sänk dina kostnader och spara ihop en buffert

Jag vet att detta kan vara lättare sagt än gjort men det vore oansvarigt av mig att inte rekommendera att du gör vad du kan för att sänka dina kostnader genom att eliminera onödiga kostnader (cigarretter, godis, tidningsabonnemang etc.) och försöker börja sätta av 500-1000 kr i början av varje månad till en buffert som finns där om du behöver den.

Inse att olyckor kan hända

Om din ekonomi är ordnad just nu så är det lätt att tänka att allt är okej och inte oroa sig för framtiden. Detta är ett misstag. Nu är nämligen det perfekta tillfället att planera för framtiden och se till att man har lösningar om något oförutsett händer. Genom att vara proaktiv kan man garantera att man är i en mycket bättre situation om något händer. Om man inser att olyckor kan hända och planerar för dem så kan minimera deras skada och se till att de inte orsakar någon bestående skada på sin privatekonomi.

Teckna en inkomstförsäkring

En inkomstförsäkring kan vara en mycket bra investering som förhindrar att man får ett inkomstbortfall om man blir sjukskriven eller förlorar sitt jobb. De flesta fackförbund samarbetar med olika försäkringsbolag för att erbjuda förmånliga inkomstförsäkringar. Om du är egen företagare kan du ställer välja att teckna en intäktsförsäkring som ger dig extra trygghet.

Ansök om ett kreditkort

kreditkortKreditkort har ett dåligt rykte som en dyr form av kredit men faktum är att det finns en rad mycket bra kreditkort på den svenska marknaden och jag rekommenderar att alla ansöker om minst ett kreditkort så att de har ett om de behöver det. Anledningen till att jag rekommenderar att alla ser till att ha minst ett kreditkort är att det finns ett antal olika kreditkort på den svenska marknaden som är helt gratis att använda om du betalar tillbaka pengarna inom 30 eller 60 dagar. Att använda dessa kreditkort kostar ingenting så länge du betalar av hela saldot inom 30 eller 60 dagar (beroende på vilket kort du har). Detta innebär att dessa kort ger dig tillgång till en gratis godkänd kredit som du kan använda när som helst för att köpa vad som helst.

Att ha ett kreditkort med en beviljad kredit eliminerar alltså helt behovet av att använda SMS lån och andra typer av dyra snabblån. Om du behöver ett kortfristigt lån av denna typ så använder du bara kreditkortet istället för att behöva ansöka om och betala för ett dyrt sms lån. Om du använder denna typ av låna regelbundet så kan du spara mycket pengar på att inte längre behöva betala uppläggningsavgifter och aviavgifter på Sms lån. Detta kan i sin tur göra det mycket lättare att klara sig på sin lön utan att behöva låna pengar. Ett kreditkort kan alltså göra dit liv bekvämare och helt eliminera behovet av andra dyra lån.

För att ett kreditkort skall fungera som jag beskriver ovan är det mycket viktigt att du använder det ansvarsfullt och inte använder det till att köpa saker som du inte behöver. Ett kreditkort som bara används för att undvika andra typer av kortfristiga lån kan vara bra för din ekonomi. Ett kort som du maxar ut genom att köpa saker du inte egentligen behöver kan vara mycket skadligt.

Ett kreditkort kan vara din ekonomis bästa vän eller värsta fiende. Allt beror på hur du använder det.

Kontokrediter

En kontokredit påminner mycket om ett kreditkort och erbjuder samma fördelar. Den största skillnaden är att en kontokredit inte är bunden till ett kreditkort utan istället är bundet till ett konto där du har en godkänd kredit tillgänglig som du kan använda när du vill. En kontokredit finns med andra ord inte alltid tillgänglig i din ficka på samma sätt som ett kreditkort utan du måste istället föra över pengar från kredit kontot om du vill kunna använda pengarna. Detta kan vara mycket fördelaktigt om du vet att du har en tendens att göra spontana köp om du har tillgång till pengarna på ett kreditkort. Om du istället har en kontokredit så kan du inte göra spontana köp på detta sätt utan du måst planera dina inköp och föra över pengar innan du gör det. Många kontokrediter är precis som kreditkortskrediter helt gratis att använda om du betalar tillbaka pengarna inom 30 dagar och är därför ett bra sätt att garantera att man inte behöver ta sms lån eller andra dyra snabblån.

Vissa kreditlån kan vara bundna direkt till dit vanliga lönekonto och pengarna finns i dessa fall tillgängliga på ditt vanliga bankkonto. I detta fall är det mycket viktigt att använda krediterna på ett ansvarsfullt sätt så att du inte maxar ut kredit innan du behöver den.