ucUC, eller Upplysningscentralen som företaget hette tidigare, är ett av flera kreditupplysningsföretag som är aktiva på den svenska marknaden. Vill man låna utan att någon kreditupplysning görs hos just UC kan man alltså välja att lån från en låntagare som samarbetar med något annat kreditupplysningsföretag. Om detta är en bra lösning eller ej beror på varför man vill låna utan UC. Om det är så att du har skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar så kan du räkna med att detta syns även hos de andra kreditupplysningsföretagen.

Exempel på rikstäckande kreditupplysningsföretag som är aktiva i Sverige är Sergel Kredittjänster, Syna AB, Decidas Info, CreditSafe i Sverige, Bisnode Dun & Bradstreet Sverige och Bisnode Kredit AB.

Låna utan att omfrågandeuppgift registreras

MYNTOm det är så att du vill låna utan UC för att du inte vill ha någon omfrågandeuppgift registrerad hos UC bör du tänka på att det är vanligt att de svenska kreditupplysningsföretagen delar med sig av sådan information till varandra. En kreditupplysning som görs hos kreditupplysningsföretag A kan alltså leda till att även kreditupplysningföretag B, C och D för information om omfrågandeuppgiften.

Det finns dock vissa undantag, CreditSafe i Sverige är ett exempel på ett kreditupplysningsföretag som inte delar med sig av omfrågandeuppgifter till andra företag och inte heller inhämtar information om omfrågeuppgifter från andra kreditupplysningsregister. Att låna utan UC hos en långivare som samarbetar med Creditsafe är därför en lösning om man vill undvika att få en omfrågeuppgift registrerad. Att undvika omfrågeuppgift är en bra idé eftersom omfrågeuppgifter kan sänka din kreditvärdighet och göra det svårare för dig att förhandla fram bra villkor när du ska låna pengar i framtiden, även om du har en välskött ekonomi. Att det finns flera omfrågeuppgifter registrerade för en person är något som många långivare ser som en riskfaktor som sänker kreditvärdigheten.

Låna trots betalningsanmärkningar

lanapengarAtt man har betalningsanmärkningar gör det svårare att få låna pengar, och de lån man erbjuds kommer högst troligen att ha sämre villkor, till exempel i form av hög effektiv ränta, litet lånebelopp och kort avbetalningstid.

Att man har betalningsanmärkningar innebär alltså inte per automatik att det är helt omöjligt att få låna pengar, bara att man bör ställa in sig på att acceptera sämre villkor.

Här är några exempel på faktorer som kan öka dina chanser att få ett lån beviljat trots att du har betalningsanmärkningar:

 • Du ansöker om ett litet lån med kort avbetalningstid.
 • Du kan sätta något som säkerhet för lånet.
 • Du kan erbjuda en borgensman för lånet.
 • Du ansöker tillsammans med någon, särskilt om denna person är utan betalningsanmärkningar och har bra ekonomi.
 • Du har max 2 betalningsanmärkningar.
 • Betalningsanmärkningarna är gamla och kommer snart att rensas bort ur registren.
 • Dina ekonomiska förhållanden har ändrats sedan du fick betalningsanmärkningarna, du kan till exempel ha gått från arbetslöshet till arbete eller från tillfälliga timvikariat till tillsvidareanställning.
 • Din skuldsättningsgrad är låg.
 • Du har en hög och stabil inkomst.
 • Du har inte några skulder hos Kronofogden.
 • Det finns inte många omfrågandeuppgift registrerade på dig hos kreditupplysningsföretagen.
 • Du har utmätningsbara tillgångar som ingen fordringsägare har särskild förmånsrätt i.
 • Du har redan en etablerad kundrelation med långivaren och du har skött dina lån perfekt tidigare.