Genom att köpa i grupp kan man ofta få bättre villkor än när man köper som individ, till exempel brukar det gå att förhandla ned priset eller få köpa direkt från en tillverkare som normalt inte säljer till privatpersoner. Man kan gruppköpa båda varor och tjänster såsom lån och försäkringar.

På senare år har gruppköp förenklats av nätföretag som Let’s Deal och Groupon, men gruppköpets historia är mycket äldre än så och gruppköp förekom långt innan internets framväxt. Även idag finns det gott om exempel på privatpersoner som med eller utan internets hjälp går samma för att göra enstaka inköp utan att processen administreras av någon mellanhand.

Gruppköp och dagens vara

gruppkopPå senare år har det vuxit fram sajter på internet som kombinerar gruppköp med erbjudanden om dagens vara. Istället för att först identifiera gruppens behov och sedan förhandla om köp av just den produkten börjar man i andra änden. Man förhandlar med den som tillhandahåller en tjänst eller vara och lägger upp det förmånliga erbjudande på sajten. Sajtens medlemmar kan sedan tacka ja till erbjudandet. Ofta är det konstruerat så att köp endast genomförs om tillräckligt många medlemmar tackar ja till erbjudandet.

Exempel på sajter som erbjuder dagens vara från många olika leverantörer

Namn Marknad Grundades år Ägare
Groupon Europa

Nordamerika

Sydamerika

Asien

2008 ThePoint
Woot! USA 2004 Amazon.com
Meituan.com Kina 2010 Meituan.com
Mydala Indien 2009 Mydala.com

Tuangou

Tuangou är en typ av gruppköp som växte fram i Kina. Istället för att förhandla med en säljare i förväg kommer gruppen överens om att gemensamt besöka försäljningsstället vid en viss tidpunkt och förhandla på plats för ett massköp av en viss vara eller en grupp av varor. Det är inte ovanligt att flera hundra personer dyker upp samtidigt.

TuangouExempel på sajter där Tuangou organiseras är 51tuangou.com och teambuy.com.cn. Ursprungligen användes vanliga chattrum.

Hur säljare reagerar när en Tuangou-grupp dyker upp varierar. Vissa, till exempel den utlandsägda lyxkedjan LVMH, har fattat beslut om att inga rabatter ska ges. Andra säljare har inte bara visat sig villiga att förhandla utan tagit extra steg för att uppmuntra Tuangou, eftersom de visserligen tjänar lite mindre pengar på varje enskild produkt men å andra sidan får sälja väldigt stora volymer. Butiken Gome i Guanzhou är ett exempel på en säljare som har en positiv inställning till Tuangou. Det har till exempel förekommit att de delat ut goodie bags till Tunago-grupper och stängt dörrarna för allmänheten för att en Tuango-grupp skulle få shoppa ifred i butiken.

På senare tid har det börjat förekomma att säljaren kontaktas i förväg för att göra förhandlingsprocessen smidigare och säkerställa att det finns tillräckligt med produkter i lager.